Pihuškov Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vnútorné Krajiny

.. v nich je jeden Král a ten má syna ...

  Princ Smutný resp. Smutný Princ, ako ho volajú jeho fiktívny priatelia, je neveľmi výrazný ba priam až fádny. Šedivý vzhľad a korunka z čierneho hodvábu, ktorá sa stráca v jeho strapatej hrive. Smutný Princ sa rád prechádza po sienach ticha. Je tam sám len on a ticho. Občas zo seba vypustí nejaké to slovo alebo vzdych. Občas ho nasleduje aplauz alebo smiech od jeho fiktívnych priateľov. V podstate je to len taký vzdialený až nemý hluk. Je tak nemý až je tichý ... v podstate mu aplaudujú tichom, lebo oni sami sú ticho. Obklopujú ho a sú tam s ním. V podstate je ten jeho fiktívny priateľ len jeden a to je práve spomínané Ticho. Ticho má rado pestré farby ale nikdy to nikomu neprizná. Je na to príliš tiché. Smutný Princ o tom tiež nevie. Nekomunikujú spolu. Len nejako spolu žijú.

 Princov otec, Kráľ Spravodlivý, nepostavil siene ticha pre svojho syna ale pre seba. Rád rozširuje pravdy a rady a napravuje krivdy. A kde inde sa pravdy a rady lepšie vymýšľajú ako v tichu? Až na to, že on ani nevie, že ticho existuje. On si ho nahradil pojmom „pokoj“, čo je dosť smiešne, keďže to je izba po česky. Češtinu ale nikto v kráľovstve okrem Smutného Princa nepozná, lebo cudzie veci nemajú radi. Nerozumejú im a nestarajú sa do nich a keď aj nebodaj niečo cudzie príde tak s tým nechajú jednať princa. On má cudzincov rád. Pri nich vždy ožije a chvíľkami sa cíti ako svoj vlastný bratranec, Vojvoda zo Žoviálna. Žongluje z cudzími pojmami a obracia pravdy ako kebyže je syn svojho otca. Ale po chvíľke to vždy prestane. Cudzinec sa časom odhalí ako našinec a Smutný Princ sa znova stratí.

Je to jedna z mnohých vecí, ktoré Kráľa Spravodlivého (samozrejme spravodlivo) hnevá na jeho synovi. Ako chce zo Smutného Princa vyrásť na Kráľa Spravodlivého? Však kráľ nemôže byť smutný ani len ponurý, kráľovstvo by stroskotalo a čo by prišlo potom? Anarchia, vláda proletariátu, demokracia .. POHROMA!

 A tak Kráľ Spravodlivý posiela svojho syna, Smutného princa, do sveta a dúfa, že z neho niečo bude. Princ Rozvážny, Princ Múdry, Princ Odvážny, Princ .. Princa ba priam až Šalamúnskych rozmerov...

 

Ticho znova mlčí. Smutný Princ sa chce zabiť!


Výmoty mojej mysle | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014