Pihuškov Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sloboda a náš strach z nej

.. alebo ďaľší z Pihuškových výlevov zpôsobený hudbou :)

Sloboda je v podstate výsadou nás ľuďí. Sloboda názorov ich prejavovania a všetkých týchto vecí. Bola nám darovaná Bohom, prírodou alebo jednoduchou náhodou spolu s rozumom. Lenže ako rástli naše vedomosti začali sme sa jej báť asi sme si začali uvedomovať, že ono tá sloboda neni len sranda ale je to dar s pár háčikmi. Človek si musel sám vymýšľať dáke veci ako názory a pomaly sa dostavovať k názorom a podobným veciam ale to nám ľuďom nikdy pochuti nebolo lebo sme tvori lenivé. A tak sa postupne aj kvôli tomuto a aj kvôli túžbe po moci, egoizmu a možno trochu aj zdravému rozumu vyvinuli 1. kráľovstvá. V nich veci prebiehali ešte dobre dokonca za obdobia grékov to vyzeralo snubne čo sa týka slobody ale.. prišiel koniec grékov prišli rimania a po tých obdobie temna. Feudálna Európa, v ktorej vládlo len pár „Bohom vyvolených“ a väčšina ľuďí sa riadila heslom „Ora et Labora“. Pracovali nemysleli a robili ako im bolo nakázané panovníkmi. Umierali vo vojnách a na poliach len kcôli tomu aby sa vyplnili záujmi niekoho iného. Slovo sloboda stratilo svoj význam. Už sa jej nikto nemusel báť lebo ju nikto nemal ani samotný panovník nie. A takto to šlo dlhé storočia. Časom sa to začalo lepšiť lebo sa zvyšovala vzdelanosť a rušilo sa nevoľníctvo. Postupne vznikali prvé zárodky túžby po slobode a pár pokusov dosiahnuť ju až kým sme sa nedostali na koniec 1. svetovej. Európa nadobudla „demokratický“ charakter a sloboda znova dostala zmysel. Lenže čo s ňou?

A tak sme sa dostali tam kde sme boli kedysi dávno. A zase sme si začali stavať novodobé královstvá založené na strachu z bremien slobody,lenivosti a túžby po moci. A tak sa dostali k moci tý, ktorý ponúkali ľuďom zase raz komfort konformnosti. Kázali im čo majú robiť a oni to robili len im to podávali v pozlátku. Tak sa k moci dostal Hitler, Lenin, Musollini a mnohí iný.. člowek sa vzdal samého seba a zase raz bol len na to aby umrel vo vojnách pre záujmy niekoho iného. Prešla druhá svetová a ľuďia sa zase zbavili niektorých týchto smerov.. ľuďia zase tápali.. niektorí si našli cestu a niektorí nie a podaktorí mali len smolu. Rozdelenie Európy aj svetu na 2 bloky. Zase raz strata slobody na našej strane.. hold smola .. A tak sme 50 rokov fungovali tak, že sme si mysleli a konali to čo nám kázali v 5 ročnom predstihu. Žili sme a umierali zdanlivo nanič. Pád železnej opony! (už sme skoro doma:D) Kopa nových myšlienkových smerov a možností.. Zase raz sloboda ale aj možnosť pripojiť sa k ďaľším malých kráľovstvám alebo bojovať za tie dávno zašlé. Sme zase raz v krásnej ére výberu kde máme možnosť si vybrať čo vynaložíme so svojim životom a ako budeme konať. Máme slobodu a máme aj možnosť vzdať sa jej ako koná tiež kopa ľuďí (tentokrát zase dobrovoľne), lebo nevedia kam ďaľej a ako .. a tak sa pripájajú k iným a zase raz si len nechajú kázať inými (rôzne klany, sekty, politické združenia a tak..) čo majú robiť .. a zase raz len umierajú v malých vojnách pre druhých ..

Dúfam že celý svoj život prežijem s tým, že budem mať slobodu, lebo práve ona pre mňa znamená najviac. Lebo nič nieje viac ako možnosť si vybrať.. život by bez toho bol už totálne nanič..

No a to je koniec môjho spontánneho výlevu.. Nieje to dobre formulované ale v podstate to hovorí to čo som chcel povedať.. takže dúfam, že ste si užili čítanie a teším sa na vaše komentáre :)


Výmoty mojej mysle | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    ...takze na uvod ti chcem povedat (resp. napisat), ze si to napisal velmi dobre. A pravdivo. Teda aspon z mojho hladiska je to pravda...tiez nechapem, naco si ludia komplikuju zivot tym, ze zakladaju nejake spolky alebo sekty...potom ziju len preto...Snazia sa zapacit inym, snazia sa byt niekym, kym nie su. A to ich obmedzuje. Prave preto som zavisla akurat tak na svojej rodine...samozrejme aj od priatelov, ale to je o niecom inom...tych proste potrebujem, tych si vyzadujem;) A to asi kazdy... No proste, ked sa ludia daju do nejakeho "gangu" tak nicia zivoty sebe aj ostatnym... Ja by som nemohla byt nikdy oddana len jednemu zivotnemu stylu...to by ma znicilo...Taktiez by som sa asi nemohla podriadit zelaniam (pripadne prikazom) jednotlivca...proste ja potrebujem slobodu...aj ked v dnesnej dobe je tazke si ju udrzat...
    publikované: 16.05.2007 12:09:43 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ano aj nie..
    mas v istom zmysle oravdu a v istom aj nie.. poznas pojem potrebne zlo? to je to co robi rozdiel medzi nasou ekonomikou a americkou.. brat mi o tom vravel.. americania su omnoho viac zvyknuti na pracu ako mi.. preco? lebo ich do toho nuti spolocnost.. prakticky je im zobrana sloboda.. a toto sposobilo obrovsky rozmach.. ale samozrejme ze osobne milujem slobodu nadovsetko..
    publikované: 16.05.2007 17:31:26 | autor: Pierre (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jasne berem..
    .. písal som to dosť spontánne a snažil som sa držať myšlienky tak ako sa len dalo :) .. čiže tá "teória" má chybičky krásy ale zväčša mám dojem že to je ako v tom článku .. + ale aj tak thx za komentár
    publikované: 16.05.2007 19:56:48 | autor: piho (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. sloboda moja
    sloboda je pojem pre mnohýchľudí nedosiahnuteľný a ten fakt je o to smutnejší. Ja taktiež nemôžem povedať, že som slobodná, lebonie som....mám nad sebou ešte veľa autorít... dá sa však povedať, že ak by sme boli všetci úplne slobodní, nastala by anarchia, na svete by vládol chaos, a to tiež nie je ružová predstava....+ teší ma, že si to poňal z toho dejepisného hľadiska :)
    publikované: 13.06.2007 20:00:26 | autor: knihomolka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014