Pihuškov Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

To pravé umenie

..alebo ďaľší z mojích výlevov

Dnes som bol na skvelom koncerte klasickej hudby. Pozvala ma tam dvojica známy a neznámy tak som šiel a neľutujem bolo to krásne. Cestou späť som rozmýšľal nad hudbou všeobecne a došiel som k úžasne ľahkému záveru, že je to môj obľúbený druh umenia. Mám rád hudbu všeobecne. V každom žánri som si zatial našiel dáke to svoje zákutie kde sa cítim fajn. Či už ide o môj drahomilovaný jazz plný zvratov, krásnej melodiky a improvizácií alebo perfektne dynamický metal s úžasnými gitarovými sólami alebo elektronická hudba s kopou tanečných rytmov a originálnym konceptom. Dokonca aj v hip hope som si našiel dákych pár pesníčok, ktoré ma oslovili aj textom aj podmazom.

Všetka táto hudba ma napĺňa obrazmi a vyvoláva vo mne kopu pocitov, čiže plne spĺňa u mňa potrebnými kritériami pre umenie. Len málokedy prežívam stavy keď nemám pri sebe alebo „v sebe“ hudbu ale o tom možno inokedy :)

A čo vy? Aký druh umenia vás najviac napĺňa? Akú hudbu počúvate? A čo je pre vás umenie? Hmm? Vyjadrite sa :) teším sa na vaše názory! See ya Mafia..


Aj vy mi dačo napíšte | stály odkaz

Komentáre

  1. hudba..
    jednoznacne hudba.. ak chcete nieco vediet o hudbe ktoru pocuvam klik na moj odkaz.. je toho vela nejdem sa vypisovat... ale inak si myslim ze kazda hudba a kazde umenie ma nieco do seba.. okrem dvich veci : fukania do husli a prdenia do trupky..
    publikované: 27.05.2007 22:44:09 | autor: pierre (e-mail, web, autorizovaný)
  2. no takze...s pierrom
    vobec nesuhlasim...som tak trosku umelecka dusa a niektore formy umenia pokladam za uplny bullshit. Napr. zelena bodka na bielom podklade...proste sa v tom nevyznam...alebo malby ktore vizeraju akoby vyvalaly dvojrocne decko vo farbach a potom ho nechali pobehat po platne...a tak
    publikované: 27.05.2007 23:20:44 | autor: nox (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    Suhlasim s noxom.
    Pytas sa, co je podla nas umenie. Myslim, ze by sme sa nikdy jednoznacne nedohodli, co je a co nie je.

    V prvom rade by malo podla mna ist o myslienku. Potom o stvarnenie a celkovy efekt, ci to spolocnost pochopila a ako to pochopila. :)
    Ale fakt nevidim nejaky velky zmysel spominanej zelenej bodky na bielom papieri a podobnych napadov. Ibaze by som si ho vymyslela sama. Napriklad, ze ma symbolizovat zeleneho skriatka uprostred bieleho astralneho sveta, ktory je sam a okolo neho je nekonecno, atd atd....
    Ale myslim, ze to nebol autorov zamer. Autorov zamer bol zarobit za to pekny balik kesov, ale o tom to vobec nema byt. (Alebo bol jeho zamer prave toto vahanie a nekonecne predstavy, co tym chce povedat).
    Ano, je to napad, ale nepovazujem to za hodnotne dielo, preto to pre mna nie je umenie. Totiz tvorca do toho nevklada namahu, kusok seba, nezabija pri tom viac casu nez cca 2s?!? a to sa v tom vysledku, podla mna, dost odraza :))
    To by potom umelec mohol byt kazdy, kto opluje chodnik alebo otykuje v parku lavicku.
    Dalej. Tazko povedat co ma najviaac naplna. Kreslenie alebo hudba? Alebo ostatne veci?? Tak s hudbou som vyrastala, neodmyslitelne ku mne patri, ale vyrastala som aj s ceruzkami, ajked niekedy ostali dlhsiu dobu nepovsimnute na stole, predsa mam k nim krasny vztah a pekne spomienky na slniecka s dvomi tvarami a podobnymi napadmi 3-4-5 rocneho hobitka. Istym sposobom ma naplna najviac kazde umenie, ktore mi poda ruku....prave vtedy, ked sa venujem len jemu.
    publikované: 28.05.2007 20:50:00 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. umenie...
    no čo je podľa mňa umenie??? to fakt netuším. už spomínaný obraz so zelenou bodkou, či niečo podobné technu by som do umenia rozhodne nezaradila, pretože nič proti, ale proste tonecítim ako niečo svetoborné. autora bodky ešte pochopím, podľa mňa si to dosť uľahčil, ale ponúka nám špekulácie a otvára nám brány našej nekonečne dlhej fantázie. Je iné pozrieť sa na niečo neidentifikovateľné a uvažovať o tom, že čo to asimôže byť, ako pozrieť sa na realistické dielo, hoci môže byť namaľované so všetkými detailmi a pod
    Čo sa týka mňa a kreslenia,tonemusím. tedakreslím rada, ale bohužiaľ to neviem. Kreslim si na okraje zošitov počas nekonečných monológov triedneho profesora... toje všetko
    mojím umením je hudba... prešla som už asi všetkými štýlmi.. dokážem sivypočuť čokoľvek, lenna to musím mať náladu. zbožňujem klasiku, lebo je taká mocná a silná..aspon pre mna. ja ked pocuvam Mozarta, tak sa cítim ako trpaslíkpri nejakom obrovi.hip hop som dlho odsudzovala.. našla som si však aj ja niekoľko pesnišiek,ktoré maju fakt perfektný text..ide o tuhlbku textu... ale plytke pesnicky (ako napr. Ivan z Prešova) neznášam, lebo sú na tomto svete úplne zbytočne, nič mi nepovedia.... zbožňujem rock a metal, kde sa tí vlasatí maníci vybúria a zložia vždy nejakú peckovú pesničku, na ktorú sa dá kvalitne zatrešovať.. a musíte tiež uznať, že najkrajšie pesničky sú rockové balady.... a disko nepocúvam, iba na to tancujem...je to fakt hudba na ktorú sa skvelo hýbe a ja tancom žijem... takže HUDBA to je moje umenie, bez ktorého si neviem predstavit môj bažný deň.. vstávam s hudbou a aj pri nej zaspávam....
    publikované: 13.06.2007 20:57:06 | autor: knihomolka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Život...
    ... je pre mňa tým najkrajším a najvätším umením :)
    A ideálne spojenie na relaxáciu a odreagovanie je písanie, príp. čítanie (ja a moje básnické črevo,heh ;) ) spojené s počúvaním príjemnej hudby a ležaním pri tom vo vani plnej horúcej vody a pekne voňajúcej peny. Lepší relax je už len jazda na koni alebo motorke :) A štýl? Všetko - český rock (KABÁT!!!), house, trance, čo frčí na Exprese (len slovenské neobľubujem veľmi), dosť žeriem Linkin Park a Fort Minor, tiež Nohavicu a Nedvědovcov (nuž čo, každý má svoje nedostatky ;) ), ale nepohrdnem ani DnB, ale to len v obmedzenej norme... :)

    Na záver pár Stephenových Kingových slov:
    "Lhaní je fikce, fikce je umění, a proto všechno umění je lež."
    publikované: 30.11.2007 18:57:12 | autor: lennerka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014